TED Ankara Koleji Öğrencisinin Büyük Başarısı...

TED Ankara Koleji Öğrencisi Ateş Fettahoğlu Tasarladığı Nükleer Füzyon Reaktöründe Yıldız Oluşturdu..

TED Ankara Koleji Vakfı Yönetim Kurulu, geçtiğimiz yıl Ateş Fettahoğlu’nun lise düzeyinde öğretilen konuların çok ilerisinde olan bu projesine gerekli fon desteğini sağladı. Tamamen yerli üretim olan reaktörün parçaları Ostim’de bir tornada yaptırıldı. Yaklaşık iki yıl süren yapım ve deneme süreçlerinin ardından Nükleer Füzyon Reaktörü, 4 Mart 2019 tarihinde çalıştırılarak reaktörün içinde oluşan küçük yıldız, kameralar aracılığıyla gözlenebildi ve kayda alındı. Yetkili mercilerden güvenlik onay belgesi alan ancak okul bünyesinde güvenlik izni verilmediği için döteryum yerine içindeki havanın hızla iyonlaştırılması ile çalıştırılan sistemle mor bir güneş oluşturuldu.